Je hebt meer ideeën dan je denkt

We denken meestal dat we zelf veel te weinig ideeën hebben en zijn altijd op zoek naar nieuwe. Maar heb je wel eens bijgehouden hoeveel ideeën je eigenlijk hebt op een dag? Schrijf ze maar eens op, dan zul je het zien.

Idea (lightbulb)
Foto van Ramdlon via Pixabay

“Your mind is for having ideas, not for holding them.”
~ David Allen

Het is een bekende uitspraak van David Allen, de bedenker van de methode Getting Things Done, waarmee hij aangeeft dat je je ideeën maar beter op kunt schrijven dan te proberen om ze te onthouden. Ik heb daar al eerder over geschreven in deze twee blogposts:

Nu denk je misschien: “Ja, maar ik wil helemaal niet alles opschrijven, want dan moet ik daar ook nog iets mee.” Dat is gelukkig niet waar. Je kunt namelijk altijd later nog beslissen om ergens helemaal niets mee te doen; dat het onzinnig was, niet meer nodig of totaal niet iets waar je je druk over wilt maken.
Je kunt ook besluiten dat het idee is waar je je nu nog niet mee bezig wilt houden, maar misschien later wel. Een tip voor een boek bijvoorbeeld, of voor een film, een idee voor een nieuw project of product, een land of plaats om op vakantie te gaan.

Het zou zonde zijn als je niet weet waar je naar toe wilt als het weer tijd wordt om de vakantie te plannen, terwijl je het hele daar door misschien wel 10 ideeën hiervoor hebt gehad. Of als je zin en tijd hebt om een film te kijken of een boek te lezen, maar niet kunt bedenken welke tips je een tijdje geleden je ook alweer had gekregen of van welk boek je een goede recensie had gelezen.

“I am constantly asked by students how I get good ideas. My answer is simple: First, have a lot of ideas. Then, throw away the bad ones.” ~ Linus Pauling

Ruimte voor creativiteit

Als je je ideeën vastlegt, geeft dat je brein ook de ruimte om nog méér nieuwe ideeën te hebben. Ten eerste komt dat omdat je hoofd gewoonweg niet meer ‘overloopt’ van allerlei dingen die het moet onthouden en ten tweede omdat je je (onderbewuste) brein het vertrouwen geeft dat het geen verspilde energie is om met nieuwe ideeën te komen.

Kladblok met potlood
Foto van Katrin Baustmann via Pixabay

Je ideeën vastleggen geeft op een derde manier meer creativiteit: door je eigen ideeën opnieuw door te lezen krijg je namelijk ook weer nieuwe ideeën.
Ik heb dat pas geleden zelf nog weer ervaren. Ik had de laatste tijd veel moeite om te bepalen waar ik blogposts over wilde schrijven en heb in Evernote gezocht naar mijn notities met het label ‘blogidee’, ‘idee’, ‘idea’ (jaaa, ik denk soms ook in het Engels…) en ‘tip’. Uiteraard bleek ik al heel wat blogideeën te hebben vastgelegd. Soms was het een artikel van een ander dat mij op een idee had gebracht voor een eigen post (alleen helaas had ik het specifieke idee er niet altijd bij vermeld) en soms leidde het ene idee ook weer tot andere ideeën. Inmiddels heb ik ze allemaal netjes geordend in één notitie in Evernote, inclusief de titels van de verschillende posts die ik al eerder heb gepubliceerd, en heb ik een werkwijze bedacht voor als ik weer eens een nieuw ‘blogidee’ in mijn inbox van Evernote vastleg. Ik ben ook een aantal blogideeen tegengekomen waar ik nu absoluut het nut niet meer van inzie en die heb ik dus verwijderd.

Doordat ik nu één overzicht heb van mijn blogideeën is het veel gemakkelijker om te bepalen waar ik mijn volgende blogpost over zal schrijven. Overigens verbaasde het me hoeveel half uitgewerkte ideeën ik al had. “Ik heb geen ideeën voor mijn blogposts” bleek voor mij helemaal niet op te gaan. Ik had genoeg ideeën. Ik had er alleen geen overzicht over.

Verschillende soorten ideeën

Nu kan ik me voorstellen dat je zelf geen blogs schrijft en dus niet zoveel hebt aan het voorbeeld dat ik hierboven gaf. Maar wat denk je bijvoorbeeld van deze soorten ideeën?

 • boeken (lenen / kopen / lezen)
 • reizen
 • huis
 • tuin
 • cadeaus
 • kopen (aanbiedingen)
 • leren
 • recepten
 • muziek
 • films
 • series
 • documentaires
 • podcasts
 • video’s

Zelf formuleer ik deze trouwens liever in het Engels: books to read, places to travel, home ideas, etc. 

Naast deze ideeën kun je ook ideeën hebben voor een project waar je mee bezig bent, iets dat je misschien wilt gaan doen, misschien ook niet, of je weet nog niet wanneer en of er budget voor is. De kunst is om dit idee niet direct te beoordelen, maar om het gewoon op te schrijven. Net als bij een brainstorm. Geen enkel idee is fout. Het zou kunnen leiden tot een ander idee en in het ergste geval blijk je er toch niets aan te hebben en gooi je het alsnog in de prullenbak.
Het idee dat je hebt kan ook helemaal los staan van een project. Het is bijvoorbeeld een bepaalde tool die je wilt uitproberen, een systeem dat je opnieuw wilt ordenen, kleding of andere spullen die je wilt weggeven, etc.

Categoriseer je ideeën

Bibliotheek, categoriseren
Foto van Klimkin via Pixabay

Wat je ook nog kunt concluderen uit het bovenstaande verhaal over mijn blogideeën, is dat het belangrijk is om een systeem te hebben om je ideeën vast te leggen. In zijn boek Getting Things Done zegt David Allen dat je al deze ideeën op je ‘Someday/Maybe’ oftewel ‘Ooit/Misschien’-lijst moet zetten.
Hij geeft daarbij ook aan dat het wellicht handig is om deze op te knippen in verschillende categorieën, zoals bijvoorbeeld de bovenstaande.

Daarnaast kun je je ideeën onderverdelen in korte- en langetermijnideeën. Van de ideeën voor de korte termijn is het erg waarschijnlijk dat ze wel moeten gebeuren, maar je wilt ze nu nog niet op je huidige actie- of projectenlijst hebben. Je zou dan naast een ‘Ooit/Misschien’-lijst voor je langetermijnideeën, ook een ‘Later’- of ‘Binnenkort’-lijst kunnen maken voor de taken die je alleen voor nu even wilt parkeren. Andere namen die je zou kunnen gebruiken voor die lijst zijn bijvoorbeeld ‘On hold’, ‘Parkeren’, ‘Niet nu’, of wat je zelf maar passend vindt. Het gaat erom dat het voor jou gaat werken.
Het voordeel van het werken met dit soort lijsten is dat je je actie- en projectenlijsten echt ‘schoon’ kunt houden. Je laat er alleen de acties op staan waar je de komende tijd echt iets mee wilt. Stel dat je een keer tijd over hebt, dan kun je alvast naar je ‘Later’-lijst kijken om te zien wat je op korte termijn nog meer wilde doen.

Bekijk je ideeënlijsten regelmatig

Het is wel belangrijk om naast je lijst met huidige acties en projecten ook iedere week je kortetermijnlijst even te bekijken. Voor je langetermijnlijsten (boeken, cadeaus, etc.) kan het voldoende zijn ze iedere maand te bekijken. Je kunt ook iedere week ongeveer een kwart van je langetermijnlijsten bekijken, zodat je na een maand al je langetermijnacties weer heb gezien.
Als je je ideeën niet vaak genoeg bekijkt, zul je merken dat je brein ze weer probeert te onthouden, of dat je bepaalde ideeën gaat bijhouden op een plaats die je vaker bekijkt, of je vergeet ze helemaal en dan had je ze dus net zo goed helemaal niet op hoeven schrijven.

Tools om je lijsten in vast te leggen

Nu denk je vast: “Leuk al die lijstjes, maar waar laat ik die allemaal?” Dat lijkt mij een mooi onderwerp voor een volgende blogpost, want daar valt natuurlijk ook wel het één en ander over te zeggen. Eén hint: Evernote ga ik vast wel noemen 😉 .

Leef je uit!

Ik zou zeggen: “Leef je uit!” Schrijf alles op dat in je op komt en bepaal later pas of het een ‘goed’ idee was.
Niets houdt je tegen om een keer alleen of samen met je partner, vriend of vriendin lekker te brainstormen over mooie vakantiebestemmingen, boeken of films. Of met je collega of team over een project of nieuwe producten.

Hierbij nog even de verschillende tips op een rijtje:

 • Leg al je ideeën vast.
 • Maak verschillende lijsten voor verschillende soorten ideeën die je wilt bewaren.
 • Gebruik een ‘Later’- of ‘Binnenkort’-lijst voor acties die je niet nu, maar wel op korte termijn wilt doen.
 • Bekijk je kortetermijnideeën wekelijks en je langetermijnideeën tenminste maandelijks.

Ik ben benieuwd of en hoe jij je ideeën vastlegt. Heb je één grote lijst, of heb je ze opgesplitst qua tijd en/of onderwerp?
Hoe werkt het bij jou? Geeft het je juist de vrijheid en ruimte voor nieuwe ideeën, of geeft het je alleen maar het gevoel dat je nog enorm veel te doen hebt?

Laat het weten door hieronder een reactie te plaatsen of door te reageren via Twitter, Facebook, Google+ of Linkedin.