Maak je eigen leeslijst

Internet is bij uitstek de plaats om nieuwe informatie te vinden, bij te blijven op je vakgebied en te lezen over andere onderwerpen die je interesseren. Je kunt bijvoorbeeld interessante blogs volgen, experts volgen via Twitter en andere sociale media, zoeken via bijv. Google en natuurlijk kom je ook toevallig wel eens interessante artikelen tegen. Het zal daarbij regelmatig voorkomen dat je artikelen vindt op het moment dat je absoluut geen tijd hebt om ze te lezen. Waar bewaar je die artikelen dan totdat je wél tijd hebt?

Bron: Geralt via Pixabay
Bron: Geralt via Pixabay
Pocket - Android
afb. 1

Gelukkig zijn er apps waarmee je een leeslijst kunt aanleggen: een lijst met artikelen die je nog wilt lezen. Veelgebruikte apps zijn Pocket en Instapaper en overigens kun je in de Safari-browser van Apple ook artikelen en websites bewaren om later te lezen.

Zelf vind ik Pocket een fijne app om artikelen in te lezen. Het laat een mooie, rustige versie zien van de pagina waarop het artikel staat, inclusief plaatjes en video’s, en je kunt gemakkelijk naar het vorige en volgende artikel bladeren door naar links of rechts te vegen over je scherm.
Instapaper vind ik minder mooi qua uiterlijk en qua gebruik, maar voor velen is dit hun favoriete tool, en dus is het zeker het proberen waard. Zowel van Instapaper als Pocket kun je de belangrijkste functies gratis gebruiken.

Artikelen opslaan

Zowel Pocket als Instapaper kun je vinden in het ‘Delen…’-menu van je browser zodra je ze geïnstalleerd hebt.

Pocket - via Delen-menu
afb. 2
Pocket - Delen via iPad
afb. 3

Zelf heb ik een HTC-smartphone. In dat ‘Delen…’-menu zie ik altijd het icoon van de app die ik het laatst gebruikt heb om iets te delen (zie afb. 2), maar als ik het woord ‘Delen…’ aanraak wordt er een hele lijst met apps getoond waar ik het artikel naar toe zou kunnen sturen. Het menu kan er een beetje anders uitzien als je bijvoorbeeld een Samsung-smartphone hebt.

Bij een iPhone of iPad zal het menu lijken op afbeelding 3. Mocht je het icoon van Pocket of Instapaper niet zien in het menu op je iPhone of iPad, terwijl je de app wél geïnstalleerd hebt, scroll dan naar rechts in dit menu en klik op ‘Meer…’. Je ziet dan een lijst met iconen van apps die je kunt activeren voor je ‘Delen…’-menu. Verplaats het icoon eventueel ook naar een andere positie in de lijst.

Artikelen opslaan vanuit je browser gaat dus via het standaard ‘Delen…’-menu van je smartphone of tablet. Hetzelfde geldt voor artikelen die je vindt via Twitter.  Tenzij je, zoals ik, gebruikmaakt van Hootsuite om te twitteren. Hoe je vanuit Hootsuite artikelen opslaat naar Pocket, verschilt per apparaat:

Pocket - via Hootsuite
afb. 4
  • De Android-app gebruikt het standaard ‘Delen..’-menu.
  • De iOS-app kun je linken aan Pocket of Instapaper (via het menu ‘Instellingen’ > ‘Verbind Read Later’, zie afb, 4).
    In Hootsuite vind je dan bij iedere tweet in je timeline de optie ‘Verzend naar Pocket’ in het menu met overige acties (zie afb. 5).
  • afb. 5
    afb. 5

    De web-app van Hootsuite heeft geen optie om een artikel vanuit je timeline op te slaan in Pocket, maar dat zou je wel kunnen doen door het artikel te openen in je browser en naar Pocket te versturen via een Pocket-extensie in je browser. Dat klinkt trouwens veel technischer dan het is. Het lijkt veel op het installeren van een app op je smartphone of tablet.

Direct zichtbaar in Pocket

De artikelen die je doorstuurt naar Pocket zijn daarin direct op te vragen. Zodra je de lijst vernieuwt komt het artikel erbij te staan. Of het artikel boven- of onderaan in je lijst komt te staan, is afhankelijk van de instelling of je eerst de oudste of eerst de nieuwste artikelen wilt zien.

Archiveren, weggooien of naar Evernote sturen

Artikelen die je hebt gelezen kun je Archiveren of weggooien. Zowel Pocket als Instapaper hebben overigens ook een goede koppeling met Evernote, wat ik zelf erg belangrijk vind. Als ik een artikel echt interessant vind, wil ik deze kunnen bewaren in Evernote. Daar kan ik het dan voorzien van highlights, tags, een samenvatting en eventueel commentaar. Op die manier heb ik in Evernote dan alle ‘kennis’ over diverse onderwerpen bij elkaar.

Zelf proberen?

Ik ben erg benieuwd of jij ook al een app gebruikt voor je leeslijst. En zo niet, lijkt het je wat om dit te proberen, of heb je een andere oplossing die goed voor je werkt? En wat is dat dan?

Het bovenstaande lijkt misschien allemaal een beetje technisch, maar in de meeste gevallen werken de applicaties met het standaard ‘Delen…’-menu. Alleen in sommige gevallen, zoals bij Hootsuite, moet je even op zoek naar de koppeling. Laat het maar weten als je er niet uitkomt, dan zal ik kijken of ik je kan helpen.

Laat me weten wat je ervan vindt door hieronder je reactie te plaatsen.