Maak je timeline op Facebook nóg interessanter

Mijn timeline op Facebook is aan het veranderen. Niet omdat ik ineens allemaal nieuwe Facebookvrienden heb, of omdat die vrienden ineens allemaal andere dingen gaan posten, maar omdat ik steeds meer Facebookgroepen volg.

Maak je timeline op Facebook nóg interessanter
Foto door Simon via Pixabay

Door lid te worden van een Facebookgroep kun je (in tegenstelling tot pagina’s van bedrijven e.d.) zelf berichten plaatsen en op die manier een discussie starten over een bepaald onderwerp. In feite is het een nieuwe vorm van discussiefora. Zo heeft iedere woonplaats tegenwoordig wel een weggeef- of ruilhoek, zijn er ‘durf te vragen’-groepen over allerlei onderwerpen, vacaturegroepen voor zowel woonplaatsen als vakgebieden en ook per onderwerp zijn er meerdere Facebookgroepen te vinden.

Facebookgroepen zoeken

Zodra je een term intypt in het zoekveld van Facebook wordt er een een lijst getoond van personen, pagina’s, plaatsen, evenementen, apps en groepen die overeenkomen met je zoekterm. Om beter te kunnen zoeken klik je helemaal onderaan die lijst op ‘Meer resultaten zoeken voor…’, Je komt dan op een pagina waar aan de linker kant een lijstje met resultaattypen staat. Daar staat ook ‘Groepen’ tussen. Als je daarop klikt zoek je specifiek op Groepen. Let wel op verschillende schrijfwijzen zoals ‘Durf te vragen’ en ‘Durftevragen’ (tip: zoek gewoon op ‘durf’ 😉 ).

Facebook - Zoekveld - Groepen
Facebook - Groepen

Open, besloten of geheim

Een Facebookgroep kan open, besloten of geheim zijn. Dit bepaalt of de groep vindbaar is via het zoekveld of niet, en of je zomaar lid kunt worden of dat je aanvraag eerst moet worden goedgekeurd door de beheerder van de groep.
Ook is het zo dat de berichten die je plaatst in besloten of geheime groepen niet zichtbaar zijn voor vrienden of anderen die geen toegang hebben tot de groep. In de onderstaande tabel zie je globaal de verschillen:

 ToegangVindbaarheidZichtbaarheid berichten
OpenDirect bij aanvraagZoeken via zoekveldZichtbaar voor personen die geen toegang hebben
BeslotenNa aanvraag. Kan worden afgekeurdZoeken via zoekveldNiet zichtbaar voor personen die geen toegang hebben
GeheimOp uitnodigingNiet vindbaar via het zoekveldNiet zichtbaar voor personen die geen toegang hebben (gehad)

Kijk hier voor meer details over privacy-instellingen van groepen

Meer inhoud

Ik vind LinkedIn (groepen, pulse  en de normale updates) en met name Google+ (communities) nog steeds inhoudelijker dan Facebook, maar met deze groepen lijkt Facebook op dat punt wel een inhaalslag te maken. Zojuist vond ik zelfs een groep die zich van LinkedIn verplaatst heeft naar Facebook.

Voorheen vond ik Facebook meer iets voor familie, vrienden en kennissen, en voor adverterende bedrijven (met hun ‘like-en-win’-acties  ) en ik heb al meerdere keren overwogen om ermee te stoppen.
Maar met de Facebookgroepen komt er ook meer inhoudelijke discussie op Facebook en wordt de tijd die je er besteedt naar mijn mening absoluut waardevoller.

Timer

Bron: Yummymoon

Toch zit er ook een nadeel aan deze mix van inhoudelijke en privéberichten. Als je op zoek bent naar inhoud, zie je namelijk de andere berichten in je timeline ook, waardoor je echt moet uitkijken om niet te lang afgeleid te raken. Werken met een timer* om je bij de les te houden is hierbij dus zeker aan te bevelen!

*) De link gaat naar een timer die in de Chrome-browser werkt. 

Deel je ervaringen

Wat vind jij van Facebookgroepen? Maak je er veel gebruik van en vind je ze waardevol? Hoe zorg je ervoor dat je niet te lang wordt afgeleid van datgene waar je eigenlijk naar op zoek was? Laat het weten door hieronder te reageren.