Ontvang automatisch de nieuwste artikelen van je favoriete websites

Hoe volg jij interessante blogs? Heb je een lijstje van websites die je dagelijks of wekelijks langsgaat? Wist je dat je er een tool is die voor je kan bijhouden of er een nieuw artikel op een blog wordt geplaatst dat jij volgt? Je hoeft dan niet eens meer naar de website te gaan om het artikel te lezen, want deze tool kan de artikelen zelf ophalen en ze voor je verzamelen in een lijst. Het heet een RSS-lezer en in deze blogpost beschrijf ik wat het is en wat je ermee kunt. RSS bestaat al heel lang, maar nog lang niet iedereen kent het. Vandaar dat ik tóch heb besloten er een artikel over te schrijven. Mocht je het al wél kennen, dan vind je in dit artikel hopelijk nog een aantal handige tips.

Onmisbaar

Om maar direct met het belang van RSS te beginnen: voor mij is mijn RSS-lezer een onmisbare schakel in mijn persoonlijke kennismanagementsysteem. Via RSS kan ik het laatste nieuws blijven volgen over allerlei onderwerpen die me interesseren. Ik kan de artikelen snel scannen, de artikelen die ik interessant vind direct lezen of op een ‘Lees later’-lijst zetten, artikelen delen via social media en de artikelen die ik wil bewaren doorsturen naar bijvoorbeeld Evernote.

Wat betekent RSS?

RSS betekent Real Simple Syndication, een term die je weinig zal zeggen en die je beter ook snel weer kunt vergeten. Wat het doet is echter wél heel interessant.

Iedere keer als er een nieuw artikel wordt geplaatst op een website, wordt deze ook opgenomen in de RSS-feed van de website. Een RSS-feed is een berichtenstroom. Veel websites (vooral weblogs) hebben zo’n berichtenstroom en met een RSS-lezer kun je je abonneren op die berichtenstromen van verschillende websites.

RSS-lezers

De RSS-lezer ‘leest’ de berichtenstromen (RSS-feeds) waarop je geabonneerd bent en als hij een nieuw artikel ontdekt, dan haalt hij deze op en zet hij deze in je lijst met ongelezen artikelen. Op die manier worden alle nieuwe artikelen van blogs die je interessant vindt, automatisch op één plaats verzameld waar je ze kunt lezen. In de RSS-lezer kun je de RSS-feeds die je volgt categoriseren, zodat de artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan, bij elkaar komen te staan.

Voorbeelden van RSS-lezers die zowel een Android-, iOS-, als webversie hebben zijn Feedly en InoReader. Het voordeel van deze RSS-lezers is, dat je lijst met artikelen overal gesynchroniseerd blijft, dus zowel in de browser op je laptop of PC, als in de app op je telefoon of tablet. Ik zal straks nog wat meer over deze applicaties vertellen.

Naast deze twee zijn er ook apps zoals Reeder en Feeddler, die alleen op een iPhone of iPad werken. Deze apps kunnen echter ook synchroniseren met Feedly en InoReader, waardoor je lijst met gelezen en ongelezen artikelen tóch synchroon blijft lopen.

Abonneren

RSS-41072_640

Om je te abonneren op een RSS-feed moet je de link van de feed toevoegen in je RSS-lezer. Dat doe je door op de website te zoeken naar het icoon dat je hier rechts ziet, of iets dat erop lijkt. Soms staat ook de afkorting RSS erin. Het icoon op mijn site is blauw en staat helemaal rechts bovenaan deze pagina.

Klik met je rechter muisknop op het icoon kies ‘link kopiëren’. In je RSS-lezer kun je nu een ‘abonnement’, ‘subscription’, ‘feed’ of ‘content’ toevoegen, waarna je een zoekveld ziet waarin de link kunt plakken. In Feedly werkt dit via de ‘Add content’  knop in de linker zijbalk en in InoReader gaat dit via het zoekveld links bovenaan in je browser.

Feedly
Toevoegen in Feedly
InoReader
Toevoegen in InoReader

Artikelen lezen, opslaan en delen

Er zijn allerlei RSS-lezers, maar ik houd het hier even bij de twee die ik al genoemd heb, namelijk Feedly en InoReader. Feedly is de bekendste van deze twee en InoReader is de RSS-lezer die ik zelf het liefst gebruik. De reden zit trouwens slechts in een paar details, zoals je zult lezen. Zowel Feedly als InoReader zijn prima opties.

Feedly - List
Feedly artikellijst

In de basis zien ze er ongeveer hetzelfde uit: aan de linker kant de lijst (eventueel gecategoriseerd) met RSS-feeds waarop je geabonneerd bent, en rechts de lijst met ongelezen en gelezen artikelen. Als je een artikel aanklikt, wordt deze geopend in de lijst, terwijl de andere artikelen er boven en onder blijven staan. Verder kun je de artikelen in plaats van in een lijst met titels, ook tonen in de vorm van tegels met afbeelding en titel, of met een titel en de eerste paar regels. Als je van daaruit een artikel opent, wordt deze getoond in een laag bovenop de lijst. Daarin kun je ook heen en weer bladeren tussen de artikelen.

Feedly - Magazine
Feedly artikellijst in Magazine-stijl
InoReader - Cards
InoReader artikellijst in Cards-stijl

Nadat je een artikel hebt gelezen kun je deze delen via social media, of doorsturen naar een andere applicatie, zoals bijvoorbeeld Evernote, Pocket of Instapaper. Verder kun je artikelen als ‘Favoriet’ of ‘Lees later’ markeren, waardoor ze in een aparte lijst worden opgenomen die je later nog eens na kunt lezen. Ook kun je artikelen bij voorbaat al als ‘gelezen’ markeren, of terugzetten op ‘ongelezen’ als je dat wilt. In beide RSS-lezers kun je door de artikellijst bladeren met de sneltoetsen n(ext) en p(revious), of met j en k als de artikelen al geopend zijn, en kun je artikelen als (on)gelezen markeren met de m(ark read/unread).

Beide RSS-lezers zijn gratis te gebruiken maar ze hebben ook diverse ‘Pro’-versies. Deze bieden meer functionaliteit, zoals het volgen van meerdere Twitter of Google+ accounts, of integraties met andere applicaties zoals Evernote, Hootsuite, Buffer en LinkedIn. Een voordeel van InoReader is, dat je vanuit de gratis versie van InoReader artikelen direct naar Evernote kunt doorsturen. In Feedly kan dat alleen als je een betaalde versie hebt.

Verkorte weergave of het hele artikel

Wat ik ook een belangrijk voordeel vind van InoReader, is dat deze het hele artikel kan ophalen als dit niet in eerste instantie al was meegegeven aan de RSS-feed. Sommige websites sturen namelijk niet het hele artikel naar de RSS-feed, maar alleen een verkorte weergave (de eerste honderd woorden of een samenvatting als de auteur die heeft ingevuld). Als je in Feedly zo’n verkorte weergave ziet, kun je het artikel alleen in zijn geheel lezen door via de RSS-lezer naar de website van het artikel te gaan, of door het artikel door te sturen naar een ‘Read Later’-app zoals Pocket of Instapaper. In de InoReader-app kun je echter door van boven naar beneden te vegen over je scherm, alsnog het hele artikel inladen. Dit werkt ook in je browser door op de w te drukken op je toetsenbord of door te klikken op het koffiekopje onder de titel van het artikel. Overigens kun je ook vanuit InoReader artikelen doorsturen naar Pocket of Instapaper.

Geen Pocket of Instapaper meer nodig

Ik ben er inmiddels achtergekomen dat ik met InoReader eigenlijk helemaal geen Pocket of Instapaper meer nodig heb voor mijn ‘Later lezen’-lijst. In InoReader kan ik het artikel namelijk een ‘Ster’ geven, waardoor deze op een aparte lijst komt te staan die ik later kan lezen. Dat kan ook in Feedly, maar daar heb ik:

  • niet altijd het hele artikel, en in Inoreader wel (zoals ik net heb uitgelegd);
  • in de gratis app niet de mogelijkheid om het artikel, als ik deze echt wil bewaren, door te sturen naar Evernote; alleen in de betaalde app.

Bovendien kan ik artikelen die ik vind via Twitter of andere social media, ook eenvoudig doorsturen naar InoReader via het ‘Delen…’-menu op mijn telefoon of tablet (zie ook mijn vorige blogpost). Op die manier heb ik dus mijn hele ’Later lezen’-lijst bij elkaar in InoReader.

Meer info

Beide RSS-lezers bieden veel meer mogelijkheden dan ik hier heb besproken. Ook zijn er allerlei instellingen die bepalen hoe de applicatie reageert, bijvoorbeeld wanneer een artikel als ‘gelezen’ wordt beschouwd. Voor meer uitleg kun je hier beginnen:

Sneltoetsen gebruiken

In de RSS-lezers kun je ook diverse sneltoetsen gebruiken om sneller door je artikelenlijst te komen. Een aantal daarvan heb ik al genoemd. In Feedly kun je deze sneltoetsen opvragen door een ? in te typen. In InoReader kun je ook de h intypen.

Aan de slag!

Ik ben benieuwd naar je eigen ervaringen met het lezen van RSS-feeds. Welke RSS-lezer gebruik je hiervoor en hoe ga je te werk bij het lezen? Hoeveel blogs volg je en hoeveel tijd kost het je om up-to-date te blijven? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.