Probeer niet alles zelf te onthouden

Dit is de eerste blogpost in de serie: ‘In 3 stappen naar meer rust, ruimte en overzicht voor jezelf‘. De serie bestaat uit drie blogposts die deze drie stappen beschrijven:

  1. Probeer niet alles zelf te onthouden, maar noteer het ergens, leg het vast
  2. Gebruik een extern systeem dat je regelmatig raadpleegt
  3. Zorg ervoor dat je systeem up-to-date blijft

1. Probeer niet alles zelf te onthouden, maar noteer het ergens, leg het vast

Langetermijngeheugen

Je denkt misschien dat je heel veel kunt onthouden en in feite is dat ook zo. Je langetermijngeheugen kan een ongelooflijke hoeveelheid informatie opslaan. Echter, als het daar eenmaal is opgeslagen komt het niet zomaar weer tevoorschijn. Daar is een ‘trigger’ voor nodig oftwel, een ‘associatie’: Iets dat je aan die informatie doet denken. Het helpt je vervolgens ook om iets anders te herinneren, en weer iets anders, afhankelijk van hoe lang je door blijft ‘graven’ in je geheugen.
Denk maar eens aan een fiets: je ziet dan bijvoorbeeld twee wielen, een paar stangen en een stuur, en banden (die lek kunnen gaan), een bagagedrager met tassen eraan, met boodschappen erin, of met lekkere dingen die je had meegenomen bij een fietstocht tijdens je laatste vakantie… Zie je dat je zo de ene na de andere herinnering ophaalt uit je langetermijngeheugen?

Kortetermijngeheugen


Die herinneringen komen dan in je kortetermijngeheugen, ook wel je ‘werkgeheugen’ genoemd. Daar kun je veel gemakkelijker bij die informatie en kun je er vanalles mee doen (vergelijken, analyseren, conclusies trekken, etc.) Dat kortetermijngeheugen kan echter veel minder informatie tegelijk onthouden: slechts zo’n 7 tot 9 items tegelijk. Daarna onthoudt het alleen de items die de meeste aandacht krijgen, ofwel doordat ze je volop bezighouden, ofwel doordat er zaken in je omgeving zijn die je er vaak aan doen denken.

Als je probeert om alles tegelijk in je kortetermijngeheugen vast te houden, krijg je soms bijna het gevoel dat je hoofd ‘ontploft’, nietwaar? Je bent bang om dingen te vergeten, waardoor je probeert om overal tegelijk aan te blijven denken, waardoor alle gedachten door elkaar gaan lopen en je geen overzicht meer hebt. Je kunt eigenlijk bijna niet meer nadenken door alles dat in je hoofd rondspookt…

Ik neem tenminste aan dat je er geen vrede mee hebt dat je vanalles vergeet… Ik neem aan dat je daar geen genoegen mee neemt, en dat je deze blogserie leest om te leren hier beter mee om te gaan en weer overzicht en rust in je hoofd te krijgen, en ruimte voor nieuwe ideeën.

Lijstjes

notepad-Katrin Baustmann - PixabayWat is eigenlijk je eerste neiging om te doen, als er vanalles in je hoofd rondspookt? Dingen die je moet kopen, mensen die je moet bellen, mailtjes die je moet versturen…
Inderdaad: je schrijft het op en maakt een lijstje. Dat. lucht. op. Nietwaar?

Maar denk er eens over na: er is namelijk nog helemaal NIETS veranderd aan je situatie. Je hebt nog steeds geen boodschap gekocht, geen mens gebeld en geen mailtje verstuurd. En toch voel je je beter als je zo’n lijstje hebt gemaakt….

Ontspanning

Dit komt namelijk doordat je werkgeheugen nu wat meer kan ontspannen, terwijl het eerder overuren draaide om te proberen om alles voor je te onthouden. Zoals je inmiddels weet, is het niet zo goed in het onthouden van veel informatie tegelijk. En alleen opslaan in je lange termijngeheugen heeft ook weinig zin, want dan kun je er niet op vertrouwen dat je op het juiste moment de juiste ‘triggers’ ziet om die informatie weer op te halen.

Je moet er dus voor zorgen dat je die ‘triggers’ in een extern systeem zet. Een lijstje op papier bijvoorbeeld, of in je telefoon.

Ruimte

Misschien herinner je je na het maken van het lijstje ineens wel iets ánders belangrijks dat je ook nog moest doen? Dat komt door de nieuwe ruimte die ontstaat in je kortetermijngeheugen. Ik zou het er maar bij schrijven op dat lijstje, want voordat je het weet verdwijnt het weer naar je langetermijngeheugen.

Betrouwbaar

En wat gebeurt er als je dan eens even naar alle items op je lijstje kijkt? Dan is je hoofd opnieuw alweer een stuk relaxter, niet waar? De informatie die je zojuist aan het lijstje hebt toevertrouwd staat er nog steeds, zonder dat je geheugen daar enige moeite voor hoefde te doen.

shredder-Hans Braxmeier - PixabayWat denk je dat er gebeurt als je het lijstje echt verwijdert of totaal onleesbaar maakt?

Probeer het maar eens als je net echt een lijstje hebt gemaakt, en anders probeer het je voor te stellen dat je het lijstje echt vernietigt…

Werkgeheugen weer vol? Juist.

De kracht van een extern systeem

Dit is dus de kracht van een extern systeem, een systeem buiten je eigen geheugen, waar je acties, afspraken, ideeën en informatie aan kunt toevertrouwen, zodat er meer rust in je hoofd komt voor nieuwe ideeën of voor meer focus op de taken waar je écht je aandacht bij moet houden.

Laat hieronder bij de reacties eens weten waar jij die informatie het liefst aan zou toevertrouwen. Gewoon pen en papier? Een appje op je telefoon? Een excelsheet op je computer? Wil je het via meerdere apparaten kunnen raadplegen? Hoe ‘mobiel’ moet het zijn? En hoe zorg je ervoor dat je op het juiste moment aan de juiste dingen denkt?
Daarover gaat het volgende artikel in deze serie: Een extern systeem bouwen dat je regelmatig raadpleegt.